Damclub Excelsior
Home.Nieuws.Competitie.Archief.Links.privacy verklaring.


Dick Bekkema (l) kampioen na barrage.


HARLINGEN- Tijdens de laatste speelavond van Excelsior vielen de beslissingen in de verschillende competities. In de A-groep moesten Dick Bekkema en Jan Stelwagen via een beslissingswedstrijd bepalen wie zich een jaar lang kampioen van Excelsior mag noemen. Ook in de B-groep bleef het spannend tot de laatste partij. Jouke Geertsma boekte een zege op Rinze Postma, waardoor Marco Bekema als eerste eindigde. In de Rapidcompetitie, waar in een versneld tempo werd gespeeld, vergalloppeerde Jan Stelwagen zich tegen
Kor Vrieswijk, waardoor  Dick Bekkema bovenaan eindigde.

Voor alle eindstanden zie onderlinge Excelsior
Een overzicht van de deelnemers bij Excelsior aan de sneldamavond

Afgelopen dinsdag 11-4-2018 zijn er een aantal partijen gespeeld waardoor  de stand in de A en B poule de winnaars bekend zijn.


Geslaagde sneldamavond Excelsior
HARLINGEN- Afgelopen dinsdag organiseerde Excelsior haar jaarlijkse sneldamavond voor (oud-)leden en overige belangstellenden. Er was weer een heerlijk prijzenpakket te winnen dat bestond uit: chocolade, droge worst, suikerbrood en taart. Joop Huizenga stelde als hoofdprijs schilderijen beschikbaar die door hemzelf waren vervaardigd. De opkomst was iets kleiner dan vorig seizoen, maar voor de vijftien deelnemers was de gezelligheid en het plezier er niet minder om. Er werd deze keer gespeeld in vier groepen. Hierin zou iedereen twee keer tegen elkaar strijden, waardoor er dus zes partijen per persoon gespeeld werden. Het speeltempo was bepaald op tien minuten per persoon per partij en dit leverde geregeld verrassende wendingen op in de partijen. Nadat alle partijen waren gespeeld, verrichte secretaris Marco Bekema de prijsuitreiking en met vier prijzen per groep ging er niemand met lege handen naar huis. Hierbij kon teruggekeken worden op een geslaagde avond.
Uitslagen
Groep A
1. Willem Leijenaar  12 ptn
2. Jan Stelwagen      8 ptn
3. Koop de Vries        4 ptn
4. Dick Bekkema       0 ptn
Groep B
1. Klaas van Keimpema  6 ptn
2. Elle van Keimpema     4 ptn
3. Jessica Vos                 2 ptn
Groep C
1. Klaas Rodenburg      10 ptn
2. Arend-Rinze v/d Wal  7 ptn
3. Sjoerd Ferwerda         5 ptn
4. Rinze Postma             2 ptn

Groep D
1. Peter Bekema        10 ptn
2. Joop Huizenga        8 ptn
3. Ids Bruinsma           6 ptn
4. Nico Poelsma          0 ptn

20-3-2018
Nipte nederlaag Excelsior .
HARLINGEN- In de provinciale competitie stond afgelopen week de laatste speelronde op het programma. Voor het viertal van Excelsior betekende dit een thuiswedstrijd tegen titelkandidaat BEGB uit Britsum. Die strijd ging tussen de gasten en Rinsumageest dat dezelfde avond speelde tegen Opeinde en evenveel punten had. Excelsior wilde graag met een zege afsluiten en dus gingen beide teams gemotiveerd van start. Dick Bekkema kreeg tegen Willem Lep een damslag om de oren en gooide de handdoek in de ring en de thuisploeg stond op 0-2. Klaas van Keimpema is dit seizoen bijna altijd zeker van de punten. Hij plaatste Yke Miedema in de hekstelling en kon de partij hierna naar zich toe trekken: 2-2.
Marco Bekema speelde een prima partij tegen Jaap Hofman, maar kwam na een afruil een schijf achter. Deze schijf bleek een gemis in het eindspel en Marco werd vakkundig vastgezet: 2-4. Elle van Keimpema miste de winnende zet in het eindspel tegen Sipke de Boer. Hierdoor bleef hij steken op remise en verloor Excelsior nipt met 5-3. Voor Klaas van Keimpema was het een succesvol seizoen: hij eindigde op de derde plaats in de topscorerslijst van de 3e klasse A.
Eindstand 3e klasse A
1. BEGB                11 ptn
2. Opeinde            9 ptn
3. Rinsumageest  9 ptn
4. Damc. Fryslân  7 ptn
5. EXCELSIOR      4 ptn


13-3-2018

Klaas van Keimpema (l) was dinsdag in vorm.

Klaas van Keimpema verrast tijdens Rapid.
HARLINGEN- Afgelopen dinsdag speelden de leden van Excelsior de derde en vierde ronde in de rapidcompetitie. Hierin wordt in versneld tempo een partij afgewerkt. Klaas van Keimpema zorgde voor de verrassing(en) van de avond. In de eerste ronde van de avond had Jan Stelwagen geen kind aan Marco Bekema. Hij nam al snel twee schijven voorsprong en bouwde deze voorsprong langzaam uit. Elle van Keimpema kon geen vuist maken tegen Kor Vrieswijk en laatstgenoemde kon twee punten bijschrijven.  Klaas van Keimpema verraste door een punt van Johan Beuker af te snoepen. In de tweede  ronde wist Johan Beuker wel de volledige buit te pakken tegen Kor Vrieswijk. Marco Bekema boekte zijn eerste zege van het toernooi tegen Elle van Keimpema. Zijn broer Klaas verraste andermaal deze avond door ook Jan Stelwagen op een remise te houden. Hierdoor blijft het spannend aan de kop van het klassement. Komende dinsdag wordt er opnieuw voor de rapidcompetitie gespeeld. Tevens staat die avond voor het viertal de laatste ronde van de provinciale competitie op de agenda. Tegenstander in de Koegelbult is dan BEGB uit Britsum.

27-02-2018

Elle van Keimpema (l) was de enige die een punt behaalde.

Excelsior onderuit tegen Rinsumageest.
HARLINGEN- Met nog één ronde in de provinciale competitie voor de boeg moest het viertal van Excelsior afgelopen een zware nederlaag incasseren tegen het viertal van Rinsumageest. Waar men eerder dit seizoen nog een gelijkspel uit het vuur sleepte, gingen Excelsior thuis met 1-7 onderuit. Marco Bekema had een complete off-day tegen Age Zwaagstra. Hield open huis en moest al voor de eerste bakje koffie op was de handdoek in de ring gooien: 0-2. Dick Bekkema speelde een prima partij tegen Sjoerd de Vries, maar kwam in het eindspel op positie vast te staan, waardoor de gasten op 0-4 kwamen. Zelfs captain Klaas van Keimpema, die nog niet verloor in deze competitie, kon het verschil niet maken. In zijn partij tegen Pieter de Vries stond ook hij met lege handen en was met 0-6 de winst voor de gasten binnen. Elle van Keimpema speelde foutloos tegen de op papier sterkere Klaas de Vries en sleepte er nog een remise uit, waardoor de eindstand werd bepaald op 1-7. Op dinsdag 20 maart speelt Excelsior de laatste ronde. Dan staat de thuiswedstrijd tegen BEGB uit Britsum op het programma. Zij hebben de beste papieren voor het kampioenschap.
Ook in de onderlinge competitie is de strijd om het kampioenschap tot het kookpunt gestegen. Jan Stelwagen won dinsdag in de A-groep van Koop de Vries en eindigt daarmee gelijk met Dick Bekkema, omdat de onderlinge ontmoeting in een remise eindigde, zal er een beslissingswedstrijd nodig zijn om de kampioen te bepalen.
Mocht Rinze Postma in de B-groep zijn laatste partij in winst omzetten, dan ontstaat hier een zelfde soort situatie met Marco Bekema.
Aanstaande dinsdag staat de tweede ronde van de rapidcompetitie op het programma en zullen er weer twee partijen per persoon in versneld tempo worden afgewerkt.

13-2-2018


Klaas (r) haalde de damlijn en boekte een zege.


Excelsior pakt punt in Oenkerk.
OENKERK- Het viertal van Excelsior blijft moeilijk te verslaan. In de achtste speelronde van de provinciale competitie pakten de heren een verdiend punt tegen het op papier sterkere Damcombinatie Fryslân (DCF). Na de remise tegen Opeinde reisden Klaas en Elle van Keimpema, Dick Bekkema en Marco Bekema vol goede moed af naar Oenkerk. In de thuiswedstrijd moest Excelsior een nipte nederlaag incasseren, maar deze keer liet men zich niet de kaas van het brood eten. Wel kende Excelsior een valse start. Dick Bekkema liep al vrij snel tegen een achterstand aan tegen Wietse Vonk. Toen deze ook nog eens de damlijn bereikte, kon Dick geen kant meer op en kwam DCF op 2-0.
Captain Klaas van Keimpema kon tegen Wiebe de Boer via een combinatie een doorbraak forceren die uiteindelijk tot de winst leidde. Hiermee kwam de 2-2 op het scorebord. Elle van Keimpema speelde een gelijkwaardige partij tegen Hans Kleinsma. Beide maakten geen fout en kwamen een puntendeling overeen: 3-3. Marco Bekema speelde sterk tegen Abe Reitsma. Na een vlotte opbouw hield hij in het eindspel ruim voldoende tijd over. Hij bewaarde het geduld en wist de veilige remisehaven te bereiken en de eindstand op 4-4 te zetten.
Aanstaande dinsdag speelt het viertal een thuiswedstrijd tegen de vier van Rinsumageest.
Onderlinge competitie
In de onderlinge competitie werden vier partijen gespeeld. In de A-groep maakte Kor Vrieswijk zijn partij tegen Elle van Keimpema spannender dan noodzakelijk. Kor kwam al snel op een ruime voorsprong, maar zag deze voorsprong op dramatische wijze verdwijnen. Kor was nu wel wakker geschud en speelde de partij in zijn voordeel uit, zodat hij alsnog de volle buit pakte. In de B-groep kwam Marco Bekema enigszins gelukkig op voorsprong tegen Jouke Geertsma die uiteindelijk de handdoek in de ring gooide. In de verrassingscompetitie won Klaas van Keimpema na een mooie damcombinatie toch wel verrassend van Dick Bekkema. Rinze Postma kon ook twee punten bijschrijven na de zege op Nico Poelsma.

6-2-2018

Johan Beuker (r) pakte de winst tegen Jan Stelwagen.

Versnelde damavond Excelsior van start .
HARLINGEN- Kort na acht uur maakten de acht mannen zich op voor de eerste ronde. Het speeltempo  bedroeg 25 minuten per persoon per partij, waardoor deze maximaal vijftig minuten zou duren en er twee partijen per avond konden worden gespeeld. Marco Bekema speelde een prima partij tegen Kor Vrieswijk. Had wellicht een punt kunnen pakken, maar dit lukte niet binnen de tijd. Elle van Keimpema nam in de broederstrijd tegen Klaas een voorsprong, maar speelde het niet goed uit, waardoor Klaas er met de buit vandoor ging. Johan Beuker en Jan Stelwagen werden al in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. Johan kwam positioneel precies goed uit om de zege veilig te stellen. Dick Bekkema pakte de volle winst tegen Koop de Vries. Iets na negenen startte de tweede ronde. Hierin was Johan Beuker snel klaar tegen Koop de Vries en was Dick Bekkema een maatje te groot voor Marco Bekema. Jan Stelwagen boekte een verwachte zege op Elle van Keimpema. Kor Vrieswijk stal in de slotfase een punt van Klaas van Keimpema. Rond tien uur kwam er een einde aan de avond. Een aantal leden speelde daarna, gezien het vroege tijdstip, nog een oefenpartij. Volgende week speelt Excelsior dinsdag voor de onderlinge competitie en donderdag reist het viertal af naar Oenkerk voor de achtste ronde in de provinciale competitie. Tegenstander is dan DamComb Fryslân 3.
Uitslagen Rapid
Ronde 1
M. Bekema- K. Vrieswijk 0-2
D. Bekkema- K. de Vries 2-0
J. Beuker- J. Stelwagen 2-0
E. van Keimpema- K. van Keimpema 0-2
Ronde 2
M. Bekema- D. Bekkema 0-2
J. Stelwagen- E. van Keimpema 2-0
K. de Vries- J. Beuker 0-2
K. Vrieswijk- K. van Keimpema 2-0

30-1-2018

Elle van Keimpema  (l) zette de eerste stap naar het punt.

Excelsior pakt punt tegen Opeinde.

HARLINGEN- In de zevende ronde van de provinciale competitie speelde het viertal van Excelsior afgelopen dinsdag een thuiswedstrijd tegen het viertal van Opeinde. In de eerste onderlinge ontmoeting dit seizoen moest Excelsior een forse nederlaag incasseren, maar deze keer was de strijd een stuk gelijkwaardiger. Elle van Keimpema zette de eerste stap naar het punt. Hij speelde een foutloze partij tegen Arend Wester. Beide konden de winst niet vinden en kwamen een puntendeling overeen, waarna de 1-1 tussenstand op het bord stond. Marco Bekema werd gekoppeld aan Eake Roosma. Marco was echter niet helemaal bij de les. Hij koos een verkeerde afruil en groef zijn eigen graf, waardoor de gasten een 1-3 voorsprong namen. Captain Klaas van Keimpema heeft nog geen partij verloren met het viertal. Ook tegen Hero Kort stond hij niet met lege handen en wist de veilige remisehaven te bereiken: 2-4. Dick Bekkema kon het punt veilig stellen met een zege op Hielke Scholte. Beide mannen haalden een dam, maar Dick hadden een numerieke meerderheid. Hij zette een val op en ving de dam van Arend en pakte de volle winst. Hiermee zette hij de eindstand op 4-4. Voor Excelsior al de derde puntendeling van het seizoen. Zo blijven de Harlingers punten sprokkelen. In de volgende ronde speelt Excelsior zijn laatste uitwedstrijd. Deze is op donderdag 15 februari. Dan speelt men in Oenkerk tegen DamComb Fryslân.

Uitslagen Provinciale competitie

Excelsior- Opeinde  4-4
BEGB- DamComb Fryslân 5-3
Rinsumageest was deze ronde vrij

Uitslagen onderlinge

A-groep

K. de Vries- K. Vrieswijk 0-2

B-groep

R. Postma- J. Huizenga 2-0

Verrassing

J. Stelwagen- N. Poelsma 2-0


23-1-2018

Koop de Vries (l) houdt Dick Bekkema op remise;waardoor de spanning blijft.


Toppers delen de punten, spanning blijft.

HARLINGEN- Het blijft spannend in de strijd om het kampioenschap van Excelsior. In de A-groep had Dick Bekkema een grote stap naar de titel kunnen doen door een zege op Koop de Vries. De nestor van de club is echter ook niet kansloos voor de eindzege en weigerde zich naar de slachtbank te laten leiden. Het werd een pittige strijd waarin beide mannen elkaar geen millimeter ruimte gunden. Uiteindelijk kwamen ze een puntendeling overeen. Dit was ook het resultaat van het duel tussen Kor Vrieswijk en Jan Stelwagen. Ook hier ontspon zich een spannende strijd op de velden. Er moest nauwkeurig geschoven worden om niet in de val te lopen en dat gebeurde ook niet waardoor de punten eerlijk werden verdeeld. Ook werd de 'slag om Sexbierum ' uitgevochten door de gebroeders Klaas en Elle van Keimpema. Hier trok Klaas aan het langste eind en nam de punten mee naar huis. In de B-groep werd niet gespeeld, waardoor er twee partijen voor de verrassingscompetitie werden gespeeld. Joop Huizenga maakte in sneltreinvaart korte metten met Nico Poelsma. Laatstgenoemde werd hierna uitgedaagd door Marco Bekema en moest andermaal het onderspit delven. Volgende week is er weer een ronde in de provinciale competitie. Het viertal van Excelsior speelt thuiswedstrijd tegen het  viertal van Opeinde.

Uitslagen
A-groep

K. de Vries- D. Bekkema 1-1
K. van Keimpema- E. van Keimpema 2-0
K. Vrieswijk- J. Stelwagen 1-1

Verrassing

N. Poelsma- J. Huizenga 0-2
M. Bekema- N. Poelsma 2-0
16-1-2103

Marten Walinga (l) begint zijn simultaan tegen een aantal leden.

Excelsior 'op syn Frysk.

HARLINGEN- De wekelijkse damavond van Excelsior liep dinsdag anders dan gebruikelijk. In april worden namelijk het Open NK internationaal dammen en het NK Fries dammen gehouden. Dinsdagavond kwamen Marten Walinga en Liuwe Westra langs om het één en ander hier over te vertellen en toe te lichten. De damsport is al eeuwen oud en wordt wereldwijd in diverse varianten beoefend. Zo werd vroeger voornamelijk het kleinere schaakbord gebruikt om op de dammen. Wat we hier vooral doen is spelen op het 'honderd velden bord'. Iets wat in de internationale versie, zeg maar het gewone dammen, voor sommigen al lastig genoeg. Dat de Friese variant nog ingewikkelder is, blijkt als we de specifieke regels bekijken. Zo mag er in de normale versie alleen schuin worden geslagen, maar in de Friese variant ook recht naar voren en naar links en rechts. Ook gaat hier de damslag voor en mag er in het eindspel maximaal driemaal achtereen met de dam worden gespeeld. Na de uitleg en toelichting daagde Marten Walinga de leden uit voor een Friese damsimultaan. Een vijftal leden nam de uitdaging aan. Iedere speler begon met vijf schijven en zelfs dat bleek voor de meesten al ingewikkeld genoeg. Het verbaasde dan ook niemand dat Walinga een honderd procent score behaalde. Volgende week staat er weer een ronde in de onderlinge competitie op het programma. Een week later speelt het viertal een thuiswedstrijd en de week daarop staat de eerste avond van de rapidcompetitie gepland. Kortom een boordevolle agenda.

Een probeersel van de webmaster. Graag reacties en de (onberkte) mogelijkheden moeten nog worden getest.


Toppers delen de punten, spanning blijft.

HARLINGEN- Het blijft spannend in de strijd om het kampioenschap van Excelsior. In de A-groep had Dick Bekkema een grote stap naar de titel kunnen doen door een zege op Koop de Vries. De nestor van de club is echter ook niet kansloos voor de eindzege en weigerde zich naar de slachtbank te laten leiden. Het werd een pittige strijd waarin beide mannen elkaar geen millimeter ruimte gunden. Uiteindelijk kwamen ze een puntendeling overeen. Dit was ook het resultaat van het duel tussen Kor Vrieswijk en Jan Stelwagen. Ook hier ontspon zich een spannende strijd op de velden. Er moest nauwkeurig geschoven worden om niet in de val te lopen en dat gebeurde ook niet waardoor de punten eerlijk werden verdeeld. Ook werd de 'slag om Sexbierum ' uitgevochten door de gebroeders Klaas en Elle van Keimpema. Hier trok Klaas aan het langste eind en nam de punten mee naar huis. In de B-groep werd niet gespeeld, waardoor er twee partijen voor de verrassingscompetitie werden gespeeld. Joop Huizenga maakte in sneltreinvaart korte metten met Nico Poelsma. Laatstgenoemde werd hierna uitgedaagd door Marco Bekema en moest andermaal het onderspit delven. Volgende week is er weer een ronde in de provinciale competitie. Het viertal van Excelsior speelt thuiswedstrijd tegen het  viertal van Opeinde.

Uitslagen
A-groep

K. de Vries- D. Bekkema 1-1
K. van Keimpema- E. van Keimpema 2-0
K. Vrieswijk- J. Stelwagen 1-1

Verrassing

N. Poelsma- J. Huizenga 0-2
M. Bekema- N. Poelsma 2-0

Dick Bekkema (r) bond ook Kor Vrieswijk aan de zegekar.
9-1-2018
Huizenga bestolen door Bekema.

HARLINGEN- Acht partijen in de onderlinge competitie stonden er dinsdagavond op het programma. In zowel de A- als B- groep kwamen elk vier leden in actie. Dat niet altijd iedereen krijgt wat hij verdiend bleek die avond wel. Een overzicht van de gebeurtenissen in beide groepen: In de A - groep blijft Dick Bekkema punten scoren. In zijn partij tegen Kor Vrieswijk lokte hij Kor naar de rand van het bord. Kor kroop achter de vijandelijk schijf, waarna Dick deze van het bord liet slaan, drie schijven terug pakte, de  damlijn bereikte en opnieuw een overwinning mocht noteren. Het andere duel ging tussen Koop de Vries en Klaas van Keimpema. Klaas rijgt in het viertal de punten aaneen, maar heeft het in de A-groep lastig. Koop had Klaas goed in de tang en gaf hem weinig mogelijkheden. Klaas moest lijdzaam toezien hoe hij langzaam in het moeras wegzakte en kon niets anders dan opgeven. In de B-groep speelde Jouke Geertsma zijn eerste partij tegen Nico Poelsma. Jouke was het dammen zeker niet verleerd en hij kon al vrij snel een voorsprong nemen en deze uitbouwen, zodat hij al snel zijn eerste zege boekte. De ontmoeting tussen Joop Huizenga en Marco Bekema kende een gelukkige winnaar. Zowel letterlijk als figuurlijk. Joop had Marco vast in de hekstelling. Marco had weinig mogelijkheden en Joop nam zelfs een dam voorsprong. Toen de moed Marco diep in de schoenen was gezakt, zorgde een afruil van Joop plots voor een kentering in de partij. In het vervolg van de afruil kon Marco met geluk de dam afnemen en stond plots twee schijven voor, waarna Joop hoofdschuddend de handdoek in de ring gooide en Marco twee punten stal.

Uitslagen

A-groep

K. Vrieswijk- D. Bekkema 0-2
K. de Vries- K. van Keimpema 2-0

B-groep
J. Huizenga- M. Bekema 0-2
N. Poelsma- J. Geertsma 0-2
2-1-2018
HARLINGEN- Na een korte onderbreking vanwege de feestdagen begonnen de dammers van Excelsior afgelopen dinsdag aan de tweede helft van het seizoen waarin de damagenda aardig vol staat. De provinciale competitie gaat eind januari verder en binnenkort wordt er ook gestart met een rapid-toernooi waarbij er gespeeld wordt in een aangepast tempo en staat er nog een sneldamavond in de planning. Dinsdag ging men verder met de strijd in de A- en B-groep. In de A-groep deed Dick Bekkema goede zaken in de strijd om het kampioenschap. Hij speelde geconcentreerd tegen Elle van Keimpema en boekte schijfwinst. Deze voorsprong wist hij langzaam uit te bouwen, waarna Elle uiteindelijk de handdoek in de ring gooide. Kor Vrieswijk had het moeilijk tegen Klaas van Keimpema. De Sexbierumer had positioneel een sterke stand opgebouwd, maar een klein kiertje in de defensie zorgde er voor  dat Kor onverwacht de damlijn bereikte en de volle buit pakte. In de B-groep kon Nico Poelsma het tempo van Joop Huizenga niet bijbenen, waardoor Joop al vrij snel de overwinningsvlag kon hijsen. De laatste partij van de avond ging tussen Rinze Postma en Marco Bekema. Beide mannen gaven elkaar geen centimeter ruimte. In een vijf-om-vijf eindspel konden beide een dam halen en werd een puntendeling overeengekomen.

Uitslagen

A-groep

D. Bekkema- E. van Keimpema 2-0
K. Vrieswijk- K. van Keimpema 2-0

B-groep

J. Huizenga- N. Poelsma 2-0
R. Postma- M. Bekema 1-1


19-12-2017

Dick Bekkema  (l) moet hier een damslag incasseren, maar pakt uiteindelijke de winst.


Dick Bekkema doet goede zaken.

HARLINGEN- Tijdens de laatste speelronde van dit kailenderjaar was het weer volle bak in de Koegelbult. Liefst vijf partijen werden er gespeeld, waarvan de laatste voorronde, twee in de A-groep, één in de B-groep en nog eentje voor de verrassingscompetitie. Het beloofde een heet avondje te worden. In de verrassingspoule troffen Koop de Vries en Joop Huizenga elkaar. Koop bleek een maatje te groot voor Joop en kon al snel de overwinningsvlag hijsen. In de B-groep probeerde Nico Poelsma zich te revancheren van zijn nederlaag vorige week. Hij kon prima meekomen tegen Rinze Postma, maar deze bleek scherper en alerter te zijn en ging met de winst naar huis. In de A-groep liep Jan Stelwagen vorige week averij op in de strijd om het kampioenschap. In de strijd tegen Elle van Keimpema liet hij zich niet de les lezen en maakte al gauw korte metten met de Sexbierumer. Met oudjaarsdag in het vooruitzicht werd het vuurwerk voor het laatst bewaard. Klaas van Keimpema leek goede zaken te doen door brutaal een combinatie naar dam uit te voeren tegen Dick Bekkema (foto), maar door zijn eigen stommiteit kon hij hier slechts kort van genieten. Dick bleef alert en pakte een tweede schijf voorsprong. Hierna gooide Klaas de handdoek in de ring. Ondanks dat de  groepen al zijn ingedeeld, hadden Kor Vrieswijk en Marco Bekema elkaar nog niet getroffen. Toch speelden beiden alsof het om een hoofdprijs ging. Marco speelde wederom een sterke partij en Kor had grote moeite met de jongeling. Het werd een zware partij voor beiden. De klok gaf bijna half twaalf aan toen in een eindspel waarin beide de damlijn konden bereiken Kor, in tijdnood, een remiseaanbod deed. Marco nam dit aanbod sportief in ontvangst, waardoor beiden een verdiend punt over hielden aan deze thriller. De onderlinge competitie gaat verder op dinsdag 2 januari. De dammers van Excelsior wensen iedereen fijne feestdagen.

Uitslagen onderlinge:

Voorronde

K. Vrieswijk- M. Bekema 1-1

A-groep

E. van Keimpema- J. Stelwagen  0-2
D. Bekkema- K. van Keimpema 2-0

B-groep

R. Postma- N. Poelsma 2-0

Verrassing

K. de Vries- J. Huizenga 2-0
12-12-2017

Het viertal van Excelsior (l) met van voor naar achter: Klaas van Keimpema, Dick Bekkema, Elle van Keimpema en Marco Bekema.


Excelsior pakt punt tegen BEGB.

BRITSUM- In de vijfde ronde van de provinciale competitie speelde het viertal van Excelsior een uitwedstrijd tegen BEGB uit Britsum. Ondanks de barre weersomstandigheden durfden de mannen het aan om af te reizen en ze zouden niet met lege handen huiswaarts keren. Wel was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Nadat Yke Miedema de damlijn van Dick Bekkema had bereikt, was de overmacht te groot en gooide Dick de handdoek in de ring en dus 2-0. De broers Van Keimpema zijn dit seizoen in vorm. Elle kon op kinderlijk eenvoudige wijze een dam halen tegen Jaap Hofman. Deze gooide het bijltje er bij neer waarna de 2-2 op het scorebord kwam. Captain Klaas kon een diep uitgedachte zet uitvoeren tegen Sipke de Boer. Hij gaf in totaal vijf schijven weg. Pakte er ook vijf terug en haalde dam. Hierna stond hij zo sterk dat winst hem niet meer kon ontgaan en de belangrijke 2-4 kon worden genoteerd. Marco Bekema had de feestvreugde compleet kunnen maken en speelde een sterke partij tegen Sake Sloot. Een remise volstond voor de teamzege,  maar Marco bezweek andermaal onder de tijdsdruk en gaf de partij weg, waardoor Sake tot ieders verrassing alsnog de winst pakte en de wedstrijd in 4-4 eindigde. De uitslag van de wedstrijd Opeinde-Rinsumageest was bij het schrijven van dit verslag nog niet bekend. DamComb. Fryslân was deze ronde vrij. De volgende wedstrijd van het viertal is op dinsdag 30 januari. Tegenstander in de Koegelbult is dan het viertal van Opeinde.

Onderlinge competitie.

In de onderlinge competitie is inmiddels een begin gemaakt met het tweede deel van het seizoen. De groep is inmiddels gesplitst in de A- en B- poule. In die A-poule had regerend clubkampioen Jan Stelwagen zijn handen vol aan Dick Bekkema. Dick boog wel, maar barstte niet, waardoor er niets anders op zat dan de punten te delen. In de B-poule trapte Nico Poelsma af tegen Marco Bekema. Beiden waren aan elkaar gewaagd, maar Marco was deze keer wel scherp in het eindspel. Forceerde een opening richting de damlijn en mocht twee punten noteren. Voor de verrassingcompetitie kruisten Koop de Vries en Rinze Postma de degens. Rinze kon lange tijd meekomen, maar Koop bleek in het eindspel precies de goede stand te hebben om Rinze vast te spelen.

5-12-2017
Feestelijke avond Excelsior.

HARLINGEN- Traditioneel houdt damclub Excelsior de dinsdag voor Sinterklaas een feestelijke damavond. Dit jaar viel de dag zelf op een dinsdag en dus werd pakjesavond omgedoopt tot Sintsneldamavond. Onder het genot van het wekelijkse drankje, een snack en de nodige lekkernijen werd iets na acht uur het startschot gegeven voor een feestelijke avond waarop iedereen zeven partijen speelde. Het speeltempo was tien minuten per persoon per partij. Iets waar sommige leden toch wel moeite mee hadden en waarbij zich wonderlijke situaties afspeelden. Tegen de klok van half elf waren alle partijen gespeeld. Er waren voldoende chocoladeletters beschikbaar, zodat niemand met lege handen naar huis ging. Jan Stelwagen werd tot winnaar van de avond uitgeroepen. Hij wist een puntje meer te behalen dan Koop de Vries en Klaas van Keimpema. Volgende week is er weer een ronde in de onderlinge competitie. De wedstrijd van het viertal die voor dinsdag stond gepland is in overleg met beide teams verplaatst naar maandag 11 december. Excelsior speelt dan in Britsum tegen BEGB in de vijfde ronde van de provinciale competitie.

Uitslag Sintdamavond

1. Jan Stelwagen 12 ptn
2. Koop de Vries 11 ptn
  Klaas van Keimpema 11 ptn
4. Elle van Keimpema 7 ptn
   Marco Bekema 7 ptn
6. Rinze Postma 4 ptn  
   Joop Huizenga 4 ptn
8. Nico Poelsma  0 ptn


28-11-2017

De winst van captain Klaas van Keimpema (l) bleek niet voldoende.

Nipte nederlaag Excelsior.

HARLINGEN- Deze week stond de vierde ronde van de provinciale damcompetitie op het programma. Voor de dammers van Excelsior betekende dit hun eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Tegenstander was DamCombinatie Fryslân uit Oenkerk. Dat viertal werd afgelopen twee seizoenen kampioen in deze klasse en dus stond de Harlingers een zware taak te wachten. Elle van Keimpema is bezig met een prima seizoen. In alle competities bij elkaar opgeteld verloor hij dit seizoen slechts drie partijen. Hij kwam tegen Rinze Visser echter halverwege een schijf achter. Toen hij ook nog een dam moest toestaan aan Rinze was het pleit beslecht en stond de 0-2 op het scorebord. Zijn broer Klaas van Keimpema hield het hoofd koel in zijn partij tegen Wiebe de Boer. In een  boeiend eindspel met ieder een dam en vier schijven deed de Oenkerker een remiseaanbod. Klaas sloeg dit aanbod af, liet de val dichtklappen en nam de dam af, waardoor hij de volle winst pakte en de stand op 2-2 bracht. Cruciaal voor het eindresultaat bleek de partij tussen Marco Bekema en de op papier veel sterkere Sijtze Terpstra. Vooraf zou Marco voor een punt hebben getekend, maar hij deed zichzelf daarmee te kort. Een blunder van Sijtze zorgde in het eindspel voor een riante voorsprong voor Marco en hij had de partij rustig uit moeten spelen. De tijdsdruk deed hem de das om. Een foute zet zorgde ervoor dat zijn opponent de damlijn wist te bereiken, waardoor Marco een puntendeling moest toestaan. Hier werd het in plaats van een belangrijke 4-2 voorsprong dus 3-3. Alle hoop was nu gevestigd op Dick Bekkema die nu een punt moest halen tegen Wietse Vonk voor een goed resultaat. Dick zat echter in een wurggreep en zag met een schijf minder geen andere uitweg dan zijn meerdere te erkennen. Eindstand dus 3-5. Het kleinst mogelijk verschil, maar eigenlijk had Excelsior een punt moeten halen. De vijfde ronde staat gepland op dinsdag 12 december. Tegenstander in de Koegelbult is dan BEGB uit Britsum. Zij gingen maandagavond met 3-5 onderuit tegen Rinsumageest.

Uitslag ronde 4:

Excelsior- DamComb Fryslân 3-5

D. Bekkema- W. Vonk 0-2
K. van Keimpema- W. de Boer 2-0
M. Bekema- S. Terpstra 1-1
E. van Keimpema- R. Visser 0-2

BEGB- Rinsumageest 3-5
Opeinde was deze ronde vrij

Onderlinge competitie:

J. Stelwagen- K. Vrieswijk 1-1


21-11-2017
De competitie bij de voorselectie nadert zijn ontknoping. De uitslagen zijn
Klaas van Keimpema - Kor Vrieswijk  0-2
Koop de Vries - Rinze - Postma  2-0

In de verrassingspoule zijn de eerste uitslagen te noteren
Dick Bekkema - Joop Huizenga 2-0
Elle van Keimpema - Nico Poelsma 2-0

Voor de eindstand na ronde 11 selecteer competitie en onderlinge Excelsior

Excelsior pakt punt tegen Rinsumageest.

RINSUMAGEEST- Het viertal van damclub Excelsior reisde afgelopen dinsdag af naar Rinsumageest voor hun tweede wedstrijd in de provinciale competitie. Op papier een zware dobber, maar op het bord gebeuren soms wonderlijke dingen en zo ook dinsdag. Dick Bekkema speelde tegen Age Zwaagstra. Dick kon profiteren toen het Age mistig voor de ogen werd en hij pardoes twee schijven cadeau deed. Dick pakte dit cadeautje uit en gaf de voorsprong niet meer weg, waardoor Excelsior op een 2-0 voorsprong kwam.  Marco Bekema kon niet in de partij tegen Johannes v/d Woude. Na een foute afruil moest hij verder zonder linkervleugel. Dit hield hij niet lang vol en al vrij snel was de stand weer gelijk: 2-2. Klaas van Keimpema speelde tegen de op papier veel sterkere Eeltje Terpstra. Toen Eeltje dacht Klaas in de tang te hebben, wist Klaas als een Hudini het enige juiste te doen en combineerde naar dam, waarna hij verrassend de volle buit pakte en Excelsior op een 4-2 voorsprong zette. Bij deze tussenstand  wisten de Harlingers dat ze niet met lege handen naar huis zouden gaan. Elle van Keimpema speelde een prima partij tegen Sjoerd de Vries. In het eindspel kwam hij net te kort en moest zijn meerdere erkennen. Hierdoor kwam de eindstand op 4-4 te staan. Een knap punt voor de mannen van Excelsior. Het andere duel in de groep tussen Damcomb. Fryslân en Opeinde moest tijdens het schrijven van dit verslag nog worden gespeeld. Aanstaande dinsdag is er weer een ronde in de onderlinge competitie. Het eerstvolgende duel voor het viertal is op dinsdag 28 november. Dan speelt men thuis tegen DamCombinatie Fryslân.


7-11-2017
Jan Stelwagen winnaar in topper.

HARLINGEN- Zes partijen werden er dinsdagavond gespeeld in de onderlinge competitie van Excelsior. Daar de eerste competitiehelft het einde nadert, werd er ook alvast een voorschot genomen op de verrassingscompetitie. Hierin speelden Nico Poelsma en Klaas van Keimpema tegen elkaar. De Sexbierumer had weinig moeite met de klokkendief en zo kon Klaas al snel zijn eerste wint partijen in deze noteren. Dick Bekkema kon ook al snel de overwinningsvlag hijsen tegen Joop Huizenga. Afgelopen seizoen plaatste Joop zich nog verrassend voor de A-poule, maar zal dit seizoen genoegen moeten nemen met een plek in de B-poule. Jan Stelwagen en Elle van Keimpema (de nrs. 1 en 3) speelden een teleurstellende topper. Elle was niet opgewassen tegen het spel van Jan en al binnen het half uur moest hij opgeven. Jan maakte van de gelegenheid gebruik om zijn partijen tegen Joop en Nico ook in te halen en wist ook deze twee in winst om te zetten. De laatste partij was die tussen Marco Bekema en Koop de Vries. Marco speelde een prima partij en het duurde lang voordat Koop schijfwinst boekte. Duur schijfverlies voor Marco, want in het eindspel brak hem dit op en stond hij met lege handen. Volgende week speelt het viertal van Excelsior hun tweede partij in de provinciale competitie. Er is dan geen onderlinge competitie, omdat een aantal leden door diverse omstandigheden verhinderd zijn. De eerstvolgende onderlinge ronde staat gepland op dinsdag 21 november.

31-10-2017

Dick Bekkema (l) pakte de volle winst tegen Klaas van Keimpema.


Dick Bekkema pakt volle buit.

Tijdens de tweede ronde van de provinciale competitie was het viertal van Excelsior vrij en dus kon er dinsdag een bijna volledig programma worden afgewerkt door de leden van Excelsior. Kor Vrieswijk had het druk dinsdag. Hij speelde tegen Nico Poelsma die, na zijn puntje van vorige week, goed gemotiveerd van start ging. Hij bouwde een goed blok op het middenveld en hield lang stand. Kor wachtte zijn kans af en toen de deur op een kier ging, kon hij een doorbraak naar de damlijn forceren en zijn eerste zege van de avond noteren. Joop Huizenga werd slachtoffer van zijn eigen tempo en speelde onnauwkeurig. Hierdoor bond Kor ook Joop aan de zegekar. Dick Bekkema speelde een prima partij tegen Klaas van Keimpema en pakte eveneens de volle buit. Elle van Keimpema is momenteel in vorm. Na zijn nederlaag op de eerste speeldag verloor hij geen partij meer en ook Koop de Vries wist hij op remise te houden. Rinze Postma wist een punt te stelen van Marco Bekema. Na een boeiend schouwspel kon Marco via een combinatie vrij naar de  damlijn lopen en de winst naar zich toe trekken. Echter koos hij onverklaarbaar voor een afruil. Rinze wist hierdoor het gevaar af te wenden en kwam tot een puntendeling. Hierna droop Marco teleurgesteld af.

Uitslagen onderlinge

K. van Keimpema- D. Bekkema 0-2
K. de Vries- E. van Keimpema 1-1
R. Postma- M. Bekema 1-1
J. Huizenga- K. Vrieswijk 0-2
K. Vrieswijk- N. Poelsma 2-0

Uitslag provinciaal ronde 2

BEGB- Opeinde 6-2
Rinsumageest- DamComb Fryslân 2-6
Excelsior was vrij

Nico Poelsma hield Marco Bekema op remise.
24-10-2017
Nico Poelsma pakt eerste punt.

HARLINGEN- Afgelopen dinsdag werd in de Koegelbult aan de Oosterparkweg verder gestreden om het kampioenschap van damclub Excelsior. De competitieleider wist weer vier partijen op papier te zetten. Joop Huizenga werd gekoppeld aan de zeer ervaren Koop de Vries. Koop was duidelijk een maatje te groot en kon al vrij snel een zege noteren. Nico Poelsma hield het lang vol tegen Marco Bekema. De goedlachse Franeker had zijn zaakjes goed voor elkaar. Beiden wisten de damlijn te bereiken, waarna er in een twee-om-één eindspel een puntendeling werd overeengekomen. Ook werd er gestreden om het officieuze kampioenschap van Sexbierum. Beter bekend als de broederstrijd tussen Klaas en Elle van Keimpema. Elle wist via een omweg een dam te halen. Hierdoor ontstond een voorsprong die Klaas te machtig zou worden. Tegen beter weten in speelde hij nog door, maar uiteindelijk gooide hij de handdoek in de ring. Tenslotte hield Rinze Postma lang stand tegen Kor Vrieswijk. Hij speelde sterk, maar Kor wachtte echter geduldig af en sloeg in het eindspel alsnog toe. Volgende week is de tweede ronde van de provinciale competitie. Excelsior is dan vrij. Zij spelen weer op dinsdag 14 november tegen Rinsumageest.

Uitslagen onderlinge

E. van Keimpema- K. van Keimpema 2-0
J. Huizenga- K. de Vries 0-2
N. Poelsma- M. Bekema 1-1
K. Vrieswijk- R. Postma 2-0

Programma provinciaal

30/10 BEGB-Opeinde
31/10  Rinsumageest- DamComb Fryslân
Excelsior is vrij
Koop de Vries (r) wist Jan Stelwagen op remise te houden.

17-10-2017
Afgelopen dinsdag 17 oktober stonden er voor de onderlinge competitie vier partijen op papier. Elle van Keimpema en Rinze Postma hadden een druk bezet middenveld. Beide heren wisten de damlijn te bereiken. Toen Elle ook een tweede dam wist te bemachtigen, werd de overmacht te groot en moest Rinze opgeven. Koop de Vries wist Jan Stelwagen op remise te houden. Laatstgenoemde liet al weten zijn titel te willen prolongeren. Nadat er op het middenveld een compleet slagveld ontstond, voeren beide heren naar de veilige remisehaven. Klaas van Keimpema had de nodige moeite met Marco Bekema. Klaas had een numerieke meerderheid, maar Marco stond positioneel sterk. Marco liet zich echter de kaas van het brood eten en viste achter het net. Dick Bekkema en Kor Vrieswijk maakten er een boeiend schouwspel van. Kor had Dick goed in de tang en trok aan het langste eind, waardoor hij drie punten aan zijn totaal kon bijschrijven.

Uitslagen

K. Vrieswijk- D. Bekkema 0-2
K. van Keimpema- M. Bekema 2-0
R. Postma- E. van Keimpema 0-2
K. de Vries- J. Stelwagen 1-1Klaas van Keimpema (l) was een maatje te groot voor Nico Poelsma.
10-10-2017
Excelsior damt weer.

HARLINGEN- Het seizoen van damclub Excelsior is al weer een paar weken aan de gang. Ook dit seizoen staan er twaalf namen op papier die meedoen met de onderlinge competitie. De opzet is dezelfde als vorig seizoen: men speelt één keer tegen elkaar, waarna er weer gesplitst wordt in een A- en B-groep. Ook komt Excelsior in de provinciale competitie weer uit met een viertal. Deze week staat de eerste ronde op het programma en Excelsior speelt dan in Opeinde. Afgelopen dinsdag waren er door diverse oorzaken een aantal leden afwezig, waardoor de competitieleider slechts drie partijen uit de hoge hoed kon toveren. Klaas van Keimpema kruiste de degens tegen de altijd goedlachse Nico Poelsma. Klaas hadden weinig moeite met zijn opponent en wist al binnen een uur de winst veilig te stellen. Titelverdediger Jan Stelwagen werd gekoppeld aan Marco Bekema. Marco maakte het zich na een afruil wel moeilijk en moest halverwege de handdoek in de ring gooien. Rinze Postma hield lang stand tegen Dick Bekkema, maar moest uiteindelijk toch capituleren.

Uitslagen ronde 6
Jan Stelwagen  - Marco Bekema     2-0
Rinze Postma  - Dick Bekkema      0-2
Klaas van Keimpema - Nico Poelsma 2-0


Elle van Keimpema (r) wist als enige een puntje te pakken namens Excelsior.


12-10-2017
Excelsior onderuit in Opeinde

OPEINDE- Het viertal van Excelsior speelde afgelopen donderdagavond de eerste ronde in de 3e klasse A van de provinciale competitie. In het viertal spelen dit seizoen: Klaas en Elle van Keimpema, Dick Bekkema en Marco Bekema. In de poule zitten vijf teams en daarom worden er uit- en thuiswedstrijden gespeeld. Voor Excelsior stond in de eerste ronde een uitwedstrijd op het programma tegen Opeinde. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Marco Bekema had een drukbezet middenveld, maar een zwakke rechtervleugel. Deze werd hem uiteindelijk fataal en zo stonden de Harlingers met 2-0 achter. Elle van Keimpema speelde een prima en foutloze partij. Ook zijn opponent was bij de les, waardoor een puntendeling het logische gevolg was: 3-1. Ook Dick Bekkema stond aan het eind van de rit eveneens met lege handen. Nadat hij een schijf achter kwam en zijn tegenstander een vrije doorgang naar dam had, gooide hij de handdoek in de ring en met een 5-1 voorsprong was de eindzege voor Opeinde een feit. Teamcaptain Klaas van Keimpema probeerde de eer nog enigszins te redden en kon lang meekomen met zijn opponent, maar ook hij kwam met lege handen te staan. Een ruime, maar ietwat geflatteerde nederlaag voor de mannen van Excelsior. De eerstvolgende wedstrijd van Excelsior is op dinsdag 14 november. Dan speelt men in en tegen Rinsumageest.

Uitslagen 3e klasse A

Opeinde- Excelsior 7-1
DCF4- BEGB3  1-7
Rinsumageest was deze ronde vrijPFDB-vergadering in Het Hof van Schoterland te Mildam.

Op de PFDB-najaarsvergadering op woensdag 20 september 2017 in Het Hof van Schoterland te Mildam kwamen vele clubbestuurders af. De avond stond in het teken van het afscheid van zowel de voorzitter, Jan Bosselaar uit Marrum, als de vice-voorzitter/leden-administrateur/bestuurslid competitiezaken, Gerrit Terpstra uit Bakkeveen. Zij  hadden hun vertrek aangekondigd. Maar aangezien er geen opvolger is voor het voorzitterschap en er in 2018 nog een groot evenement in de provincie Fryslân zal worden gehouden, gaf Bosselaar aan zijn voorzittersrol te zullen blijven vervullen tot aan de voorjaarsvergadering. Wedstrijdleider Reinout Sloot toverde nog een paar flessen speciaal bier tevoorschijn voor beide afscheidnemers, die ook een dambord ontvingen.
Gerrit Terpstra kreeg ook nog een speldje door Bosselaar opgespeld, wegens 55 jaar lidmaatschap van de KNDB. Hier voelde hij niets van.

Nieuw in het bestuur is Sjoerd Huitema, die buiten het bestuur de bekercompetitie al runde. Hij wordt penningmeester. Die functie werd tot nu vervult door Gerrit Reitsma, die het boekjaar met winst wist af te sluiten. Reitsma volgt Gerrit Terpstra op.
De notulen van secretaris Oscar Veltman werden zonder veel opmerkingen goedgekeurd. Competitieleider

In april wordt het NK Dammen in Harlingen georganiseerd. Ook zal in het kader van Leeuwarden/Fryslân 2018 (Leeuwarden Culturele Hoofdstad) het WK Dammen Fries Spel worden verspeeld. Marten Walinga van de Stichting Wereldkampioenschap Fries Dammen (Stifting WFD) was op uitnodiging aanwezig om zijn plannen kenbaar te maken aan de vergadering. Hij legde uit hoe volgens hem de geschiedenis van het damspel in Friesland is, dat het Fries Spel ouder is dan het internationale dammen in de provincie. Dit is, als je aanneemt dat op alle oude damborden van rond 1600 het Friese spel werd bedreven, op die manier aan te tonen.
Voor het Friese Spel zijn een paar apps ontwikkeld, waarmee je goed kunt oefenen en waarmee je gemakkelijk tegen geroutineerde dammers en tegen niet dammers een potje op je smartphone kunt spelen, zoals bij wordfeut (scrabble).. Walinga vertelde verder dat er plannen zijn om het EK Fries Spel te houden in Amsterdam en dat er nog kampioenschappen zullen worden gehouden in Italië, Tsjechië en mogelijk Zuid-Amerika.
Voor wie interesse had, was er nog uitleg na de vergadering over het spel.

Programma Derde klas A

Damcombinatie Fryslan 4 speelt zich in Cultuurwerk BOB te Oenkerk.

DC Huizum 4 speelt in Ien en Mien Goutum

   Ronde 1
do 12-10-2017   Opeinde          -       Excelsior Harlingen          7 -  1  
       Damcombinatie Fryslân 4   -    Bezint Eer Gij Begint 3         1 - 7
    
 Ronde 2
ma 30-10-2017   Bezint Eer Gij Begint 3    -    Opeinde      -    
di 31-10-2017   Rinsumageest 2       -    Damcombinatie Fryslân 4   -
   
 Ronde 3
di 14-11-2017   Rinsumageest 2      -    Excelsior Harlingen   -    
do 16-11-2017   Damcombinatie Fryslân 4   -    Opeinde      -     
 Ronde 4
ma 27-11-2017   Bezint Eer Gij Begint 3    -    Rinsumageest 2    -   
di 28-11-2017   Excelsior Harlingen     -    Damcombinatie Fryslân 4   -
    
 Ronde 5
di 12-12-2017   Excelsior Harlingen     -    Bezint Eer Gij Begint 3   -   
do 14-12-2017   Opeinde          -    Rinsumageest 2    -
    
 Ronde 6
do 11-01-2018   Opeinde          -    Bezint Eer Gij Begint 3   -    
       Damcombinatie Fryslân 4   -    Rinsumageest 2    -
    
 Ronde 7
ma 29-01-2018   Bezint Eer Gij Begint 3    -    Damcombinatie Fryslân 4   -   
di 30-01-2018   Excelsior Harlingen     -    Opeinde     -
    
 Ronde 8
di 13-02-2018   Rinsumageest 2       -    Bezint Eer Gij Begint 3   -    
do 15-02-2018   Damcombinatie Fryslân 4   -    Excelsior Harlingen   -
    
 Ronde 9
di 27-02-2018   Excelsior Harlingen     -    Rinsumageest 2    -    
do 01-03-2018   Opeinde          -    Damcombinatie Fryslân 4   -
    
 Ronde 10
ma 19-03-2018   Bezint Eer Gij Begint 3   -    Excelsior Harlingen   -    
di 20-03-2018   Rinsumageest 2       -    Huizum 4     -   Doordat er server problemen waren is de informatie over de eerste drie ronden suterich.

Er moeten acht ronden  in de PFDB competitie worden gespeeld.

Het nieuwe damseizoen is weer gestart in Harlingen.
Op 5 september is het seizoen geopend met een ledenvergadering waarbij net als vorig seizoen de leden allemaal
een keer tegen elkaar spelen, waarna de groep in tweeën wordt gesplitst en er gestreden wordt om de prijzen.
Op deze eerste avond is direct de eerste speelronde gespeeld
De volgende uitslagen kwamen hierbij tot stand.

 
Ronde 1   05-09-2017
Koop de Vries -  Dick Bekkema  0- 2  
 Kor Vrieswijk -  Elle van Keimpema  2- 0  
 Rinze Postma -  Klaas van Keimpema  2- 0  
 Joop Huizenga -  Nico Poelsma  2- 0

Notulen najaarsvergadering 5 september 2017.

I.v.m. het lange zomerreces hebben de leden aangegeven graag op 5 september meteen met de interne hoofdcompetitie te willen beginnen. Daarom is de vergadering om 19.30 uur vervroegd geopend.
De heren Beuker, Hijlkema en Bekema waren afwezig, alleen van laatstgenoemde is een   kennisgeving ontvangen.
1. Opening. Ieder kreeg een rondje koffie/thee/fris van Excelsior.
2. Financiën. Deze bleken in orde. De Chinees kostte ruim 400 Euro, daarmee is het structurele tekort beperkt (omstreeks 40 Euro). Kortom geen aanleiding voor een contributieverhoging.
3. Notulen voorjaarsvergadering zijn goedgekeurd.
4. Competities.
a. De hoofdcompetitie. Deze wordt uitgevoerd zoals vorig jaar. In de eerste ronde speelt iedereen tegen iedereen, op grond van die resultaten worden de A- en B-poule samengesteld. Binnen die poules speelt men opnieuw voor een ranglijst. De winnaar van de A-poule is clubkampioen.
b. Nevencompetitie. Vorig jaar was dit de zogenaamde verrassingscompetitie. Overwogen wordt  om naast deze verrassingscompetitie (V) ook een zogenaamde rapid-competitie (R ) aan te bieden. Men moet dan kiezen uit V of R. Een Rapidpartij is qua speeltijd een aardige tussenvorm tussen een  “gewone” partij en het sneldammen. Men krijgt per partij dan elk een half uur, zodat zo’n partij maximaal een uur duurt. Dat betekent dat men in de Rapid 2 partijen op één avond kan spelen. Een peiling onder de 9 aanwezigen leverde 5 voorkeuren voor V op en 4 voor R. Zouden we uitkomen op bijvoorbeeld 6 maal voorkeur V en 5 maal voorkeur R, dan zijn de competities prima naast elkaar uit te voeren. Men speelt dan immers 5 maal in V of 4 maal in R en dat past in het tijdschema.
c. Uitslagbepaling verrassingscompetitie. Het bestuur heeft zoals beloofd een beslissing genomen over de rangorde vorig jaar en ook een uitspraak gedaan over de toekomst.
In principe is het eigen gemiddelde bepalend (zonder Moyenne/tegengemiddeldes), waarbij vóór aanvang van de competitie een minimum aantal partijen wordt vastgelegd.  Achteraf is het minimum aantal partijen van afgelopen seizoen op 5 gesteld, waardoor 2 spelers afvielen. De rangorde is opgelezen, maar de prijsuitreiking kon nog niet plaats vinden omdat Marco afwezig was. Het bestuur overweegt serieus om in de toekomst niet toe te staan dat men vaker dan eenmaal tegen dezelfde tegenstander speelt. Mededelingen over de preciese gang van zaken dit seizoen volgen z.s.m.  
d. M.b.t. de externe competitie waren ook nog vragen. Voor zover deze niet op internet terug te vinden zijn: Marco zal deze bij aanwezigheid ongetwijfeld willen beantwoorden.

De vergadering sloot om 19.55 uur zodat nog eerder dan gebruikelijk met de interne competitie kon worden gestart.

NB: Door de verkorte vergadertijd kon niet elk aandachtspunt afgehandeld worden. We hoeven echter de voorjaarsvergadering niet af te wachten voor beslissingen. Indien dat wenselijk mocht zijn zullen we tijdens de competities kort vergaderen, bijvoorbeeld over een clubavondje uit.

Jan Stelwagen