12-4-2022

Op dinsdag 12 april organiseerde Excelsior een sneldamtoernooi. In “normale” competities hebben de spelers per partij elk anderhalf uur bedenktijd, maar bij dit toernooi slechts 10 minuten. Binnen 20 minuten moet de partij dus uit zijn. Om hierbij te scoren is concentratievermogen, snel kunnen denken en situaties (her) kennen van groot belang. Een sterke positie opbouwen zal in een drie uren durende partij vaak winst opleveren, maar bij de “vluggertjes” is dat lang niet zeker. De tijd is dan vaak de grootste tegenstander en als je vlaggetje valt is de partij verloren, ook al stond je er op het bord goed voor.  

Er waren 9 deelnemers en om elkaar allemaal een keer tegen te komen moesten er dus 8 partijen gespeeld worden. Acht maal 20 minuten geconcentreerd spelen is lastig en later op zo’n avond treedt er dan ook regelmatig damblindheid op die tot hilarische acties kan leiden.

Na ruim drie uren kon de balans worden opgemaakt en werd de stand bekend gemaakt.

De eerste drie spelers vielen in de prijzen:

Johan Beuker, die ook de interne competitie won zonder één enkele verliespunt was ook nu heer en meester met 16 punten (score 100%) en toont zich een waardig clubkampioen.

Op de tweede plaats eindigde Jan Stelwagen met 12 punten.

Ook Klaas van Keimpema scoorde goed door met 11 punten op de derde plaats te eindigen, deze keer hoefde ”Apeldoorn” niet gebeld te worden.

Op dinsdag  19 april wordt het seizoen met een ledenvergadering afgesloten, waarna de clubkampioen nog een simultaan geeft. Op dinsdag 7 september hopen we met het nieuwe seizoen te kunnen starten.    

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Home

5-4-2022

Voor de interne competitie de volgende beide partijen:

Elle – Koop 0 – 2

Vanuit een vlakke opening ontstond een interessante 11 om 11. Elle dacht in deze stand een voorpost te kunnen nemen, maar deze sneuvelde gelijk. Met een schijf meer kon Koop een doorbraak naar dam forceren. Ondanks dat Elle 2 schijven achter stond wist hij door een offer ook op dam te komen. Koop kon deze dam al snel vangen en Elle gaf zich gewonnen.

Johan – Jan 2 – 0

Een interessante partij. Jan nam de hekstelling in en bouwde een goede stand op. Dat neemt niet weg dat er van beide kanten veel combinatiemogelijkheden verborgen zaten. In het middenspel meende Jan dat hij na een paar zetten schijfwinst kon afdwingen. Vlak nadat hij hiervoor een voorbereidende zet deed ontdekte hij tot zijn schrik dat Johan een doorbraak naar dam kon maken. Hopend dat Johan dit niet zag was het korte tijd rustig op het bord, maar de combinatie werd wel degelijk gezien en dat betekende al vroeg het einde van de partij.

Er waren dit seizoen 7 actieve spelers voor de interne, waarbij iedereen elkaar tweemaal tegenkwam. Omdat iedereen 6 tegenstanders tegenkomt waren er maximaal 24 punten te halen. Na afronding is de eindstand van dit seizoen (tussen haakjes het aantal punten):

 1. Johan (24, dus alles gewonnen)
 2. Jan (18)
 3. Koop (14)
 4. Dick (11)
 5. Elle (8)
 6. Klaas (7)
 7. Rinze (2)

De Rapid is nog niet afgerond, dat gebeurt in het volgende seizoen. Hier deden dit seizoen 8 spelers actief aan mee.
Uitslagen beide Rapidpartijen  5 april
Rinze – Marco 0 – 2

Op 12 april vindt er een sneldamwedstrijd plaats, op 19 april de afsluitende vergadering.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Home

22-3-2022

Hierbij de uitslagen.

Klaas – Koop 0 – 2

In de opening werd wat afgeruild, hierna ontstond ruimte op het bord. Klaas koos de randen en Koop nam het centrum. Koop kreeg vanuit zijn sterke centrum een voorpost die voor problemen bij Klaas zorgden. Later kreeg Koop middels een zetje een schijf voorsprong. Hierna hield Koop een sterke voorpost die Klaas behoorlijk hinderde. Toen Koop een doorbraak naar dam forceerde was er voor Klaas geen houden meer aan.

Johan – Rinze 2 – 0

Johan kreeg vanuit de opening door een aantal ruilen naar voor een groot tempovoordeel. Hierdoor kon hij een hoge randschijf nemen met spannend spel. Helaas maakte Rinze een foutje wat hem een schijf kostte. De overgebleven stand was voordelig Johan. Toen Johan later kon doorbreken naar dam, hield Rinze het voor gezien.

     Jan – Dick 1 – 1

Een semiklassieke opening waar beide spelers wel raad mee wisten. Trucs werden van beide kanten doorzien. In een 8 om 8 stand was de situatie nagenoeg gelijkwaardig waarbij Jan een kwartier tijdsvoordeel had. Niet genoeg om een een neutrale stand op winst te mogen hopen. Na nog een paar zetten bood Jan remise aan, dat werd geaccepteerd.  

Voor de Rapide Elle –  Marco 1 -1

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Home

15-3-2022

Uitslagen Excelsior 15 maart.

Jan – Koop  2 – 0

Na een opening met weinig afruilen nam Jan op een geschikt moment zijn tegenstander in de hekstelling. Koop kon zich hieruit alleen bevrijden door een schijfoffer, maar hij stelde dit uit. Jan had intussen de mogelijkheid ingebouwd voor een vrij diepe damcombinatie waarmee hij wel op 2 schijven achterstand zou komen. De gelegenheid tot het uitvoeren hiervan kwam inderdaad. Jan nam de dure dam en ondanks de ontstane materiële achterstand kwam hij al vrij snel tot winst van de partij.  

Elle – Klaas  0 – 2

Een broederstrijd met geruime tijd een gelijkwaardige stand. Na een foutieve inschatting kwam Elle sterk in het nadeel en leek de strijd gestreden. Nu was het de beurt aan Klaas om zich te vergissen. Hij plaatste een lokzet, maar zag daarbij een belangrijk detail over het hoofd. Elle benutte echter zijn herkregen kans niet en moest kort daarna het onderspit delven.

Rinze – Dick  0 – 2

In de beginfase werden een paar schijven afgeruild. Bij de opbouw op het middenveld kwam Dick in een sterkere positie. Hierdoor kwam Rinze twee schijven op achterstand. In het eindspel veroorzaakte Dick een ware ravage waardoor Rinze opgaf.

Ranglijst 15-3-2022
 
           1 2 3 4 5 6 7 8 9 AW + = - Pt Klr 

1 Johan Beuker    • 2 4 4 4 4 2 2 . 11 11- 0- 0 22  5 
2 Jan Stelwagen   0 • 3 2 2 2 . 4 2 9 7- 1- 1 15  1 
3 Koop de Vries   0 1 • 2 1 2 1 4 . 11 3- 5- 3 11 -1 
4 Dick Bekkema    0 0 2 • 3 3 1 2 . 12 3- 5- 4 11 -2 
5 Elle van Keimpema 0 0 1 1 • 2 . 4 . 10 3- 2- 5 8 -2 
6 Klaas van Keimpema 0 0 0 1 2 • . 4 . 10 3- 1- 6 7  2 
7 Kor Vrieswijk   0 . 1 1 . . • 2 . 4 1- 2- 1 4 -2 
8 Rinze Postma    0 0 0 2 0 0 0 • 1 13 1- 1-11 3 -1 
9 Marco Bekema    . 0 . . . . . 1 • 2 0- 1- 1 1  0 


Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Home

8-3-2022

Opnieuw beleefde Excelsior een spannende avond met bizarre wendingen, maar voor het zover was werden we getrakteerd door onze nestor Koop ter ere van zijn 85e verjaardag. 

Dick – Elle 1-1

Al vroeg in de partij haalde Elle een slagzet uit wat hem 2 schijven voorsprong opleverde. Dick liet zich niet van de wijs brengen en probeerde er nog het beste van te maken. Al snel kon Dick een schijf terug winnen en zo werd de partij weer spannend. Elle kon met een schijf meer zijn voordeel niet verzilveren en Dick ontsnapte in deze bizarre partij met remise.

Koop – Johan 0 – 2

Na de opening zette Johan een aanval op het dambord. Deze voorpost op de lange vleugel van Koop zorgde gelijk voor veel dreigende slagzetten. Toen Koop een slagzet ontweek bleek er een damcombinatie achter te zitten. Nadat Johan de combinatie had uitgehaald zag Koop dat de stand onhoudbaar was en gaf sportief op.

Jan – Rinze 2 – 0

Tot ruim na het begin een vol bord met elk 19 schijven met een tamelijk gecompliceerde stand en potentiële combinatiemogelijkheden. Na een afruil door Jan probeerde Rinze verder te vereenvoudigen, maar hij koos een ongelukkige afruil die Jan schijfwinst opleverde. Er ontstond een bizarre stand, waarbij Jan probeerde Rinze op te sluiten. In een poging van Rinze dit te verijdelen kon Jan opnieuw schijfwinst maken. In het eindspel kon Rinze nog een plakker maken met doorbraak naar dam maar hij moest door materiaal overmacht van Jan toch opgeven. 

Inmiddels  zijn er weer 8 actieve dammers, waarvan een speler niet actief aan de gewone actieve competitie mee kan doen. Om zogenoemde staande nummers te vermijden wordt er ook voor de zogenaamde rapid-competitie gespeeld. Hiervoor speelden Klaas en Marco. 

Klaas – Marco 1 – 1  

Vanuit een klassieke opening zette Klaas een aanval op het bord. Marco bood goed tegenspel, waardoor het spannend werd. Toen Klaas zich even vergiste kon Marco een damcombinatie uithalen. Klaas wist de dam weer af te pakken, maar kwam hierdoor wel 2 schijven achter. Marco maakte in zijn voordelige stand een foutje, waardoor Klaas remise kon maken.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Home